Potřebuje zadavatel webu místní firmu nebo se to dá řešit na dálku?

Stále častěji se u IT byznysu stává, že se klient a tvůrce webu či softwaru nikdy ani nepotkají – vadí to? Kolik kilometrů je pro vás maximální vzdálenost od realizátora zakázky? Stále vnímáte při spolupráci s dodavatelem hranice nebo patříte k těm, kteří věří, že moderní způsob práce hranic nezná?


Je jasné, že zrovna malíře firemních prostor si nebudete objednávat z druhého konce republiky. Ale jak je tomu u projektů, které fungují ve virtuálním světe? Vše má svá pro a proti včetně určitých rizik, avšak moderní svět plný komunikačních nástrojů nám umožňuje pracovat bez ohledu na vzdálenost, ba dokonce časový posun. Základem úspěchu jsou ale nastavená pravidla ze strany zadavatele i realizátora a dobré využití komunikačních prostředků.

Co je zásadní, aby vše klapalo?

  1. Ochota komunikovat prostřednictvím emailu, telefonu či např. Skypu
  2. Důkladné zjištění potřeb a požadavků klienta – kvalitní komunikace hned v začátku zakázky a vyjasnění představy
  3. Ověření profesionality a zkušeností zhotovitele (to by ale mělo být samozřejmost i při spolupráci za rohem, že?)
  4. Stanovení způsobu četnosti komunikace
  5. Aktivní spoluúčast na projektu – z obou stran
  6. Jasné vymezení časového harmonogramu hotových prací na zakázce
  7. Dodržování termínů

A jak to je v praxi?

Z naší zkušenosti víme, že většinou záleží na prioritách a přístupu klienta. Není problém mít zákazníky 400 km daleko a přesto jim věnovat stejnou péči, která vede k úspěšné spolupráci bez průtahů a komunikačního šumu. Na druhé straně je poměrně častou ukázkou komunikační kalamita, přestože klient sídlí 5 km daleko a chce se osobně sejít vždy, když ho napadne změnit jedno slovo ve formuláři. Vezmeme-li to však kolem a kolem, dalo by se říci, že u projektů standardního rozsahu lze všechno naprosto s klidem řešit a realizovat na dálku. Z pohledu klienta se jedná i o značnou úsporu času a financí. Základem úspěchu je serióznost obou stran!

Jak to máte vy? Je vám jedno, zda web /software vzniká o blok vedle či za oceánem?